ProfRemusLupin.jpg
Adatok
Teljes neve Remus John Lupin
Neme férfi
Született 1960. március 10.
Meghalt Roxfort, 1998. május 2.
Hajszíne eredetileg világosbarna, korán elkezd őszülni
Családja Felesége:
Nymphadora Tonks
Gyermeke:
Teddy Remus Lupin
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Griffendél
Frakciója Főnix Rendje
Foglalkozása SVK-tanár
kém

Remus John Lupin (született 1960. március 10-én, elhunyt 1998. május 2-án), becenevén Holdsáp.

Élete

Kiskorában megharapta Fenrir Greyback, a vérfarkas. Saját bevallása szerint sokáig ezt nem tudta, és sajnálta támadóját, de mikor kiderült annak kiléte, rájött, hogy Greyback nem érdemli meg – és hogy azért történt, mert apja korábban megsértette a lobbanékony, gyerekekre „specializálódó” vérfarkast. Ettől kezdve a fiú maga is minden teliholdkor farkassá változott.
Betegsége miatt lehetetlennek látszott, hogy roxfortos diák lehessen. De Dumbledore megsajnálta a fiút, és felvette az iskolába, ahol a Griffendél házba került. Persze szükség volt óvintézkedésekre. Az iskola parkjába egy  fúriafűzet ültettek, amely egy titkos alagutat védelmezett. Az alagút egy a Roxmorts falu szélén álló házba vezet. A védelemre azért volt szükség, mert Remust idehozták minden holdtöltekor. Mivel a rejtekhelyen – a fiú közelében – nem voltak emberek, akiket megharaphatott volna, önmagát marcangolta, ezért arcán és testén hegek húzódnak.
Remus évfolyamtársa volt a Roxfortban James Potternek, Sirius Black-nek és Peter Pettigrew-nak, akikkel elválaszthatatlan barátok lettek, önmagukat csak a „Tekergők”nek (Marauders) nevezték. Remus eltitkolta előlük szörnyű betegségét, attól félve, hogy barátai megundorodnak tőle, de mikor azok rájöttek Remus titkára, nem pártoltak el tőle, sőt a kedvéért animágusok lettek – bár ez kemény, öt évig tartó munkába került. James szarvassá (Ágas/Prongs)), Sirius kutyává (Tapmancs/Pudfoot), Peter patkánnyá (Féregfark/Wormtail) tudott változni. Remus a Holdsáp (Moony) becenevet kapta.
Ettől kezdve a teliholdas éjszakák kalandokká váltak. A négy barát állat alakban járta be a Roxfort birtokát és a falut, többet tudtak az iskoláról és környékéről, mint bárki más. Így készítették el a Tekergők Térképét, amit Remus rajzolt. Kvartettjükből ő volt a legszelídebb és legszorgalmasabb, gyakran próbálta visszafogni barátait a szabályszegésektől – ennek érdekében nevezte ki Dumbledore ötödéves korában prefektusnak a fiút.
Miután elvégezte az iskolát, Remus barátaival együtt beállt a Főnix rendjébe. Ezt a rendet Dumbledore alapította, és azért alakult, hogy harcoljanak Voldemort ellen. Remus és barátai is részt vettek a háborúban. Dumbledore tudta, hogy áruló van közöttük, aki két éve folyamatosan küldte jelentéseit Voldemortnak, de nem tudták, ki lehet az, mindenki másra gyanakodott. Remus és Sirius egymásra gyanakodtak, ezért Sirius nem árulta el neki, hogy nem ő, hanem Peter lett Potterék búvóhelyének titokgazdája. Az igazi áruló kiadta Voldemortnak a titkot, melynek folyománya James és felesége, Lily Potter halála lett. A tragédiát csak másfél éves fiuk, Harry élte túl. Az árulással és a mugligyilkossággal mindenki Sirius Blacket gyanúsította, mert Potteréken kívül senki sem tudta, hogy cseréltek, és Peter lett a titokgazda. Sirius a menekülő Peter után eredt, hogy megölje, amiért elárulta barátait, ám az kicselezte, felrobbantotta az utcát, ahol voltak, és patkány alakban a csatornába menekült. Peter Pettigrew nyomtalanul eltűnt, azt hitték, Sirius megölte, hiszen a helyszínen csak ő maradt, így, mint „nyilvánvaló tettes”, az Azkabanba, a varázslók börtönébe zárták.
Remus Lupin tehát egyedül maradt, abban a hitben, hogy két barátja meghalt, Sirius pedig elárulta őket. Évekig nyomorúságos körülmények közt kellett élnie, mert vérfarkasként senki nem adott neki munkát, és körbevándorolta a kontinenst. Tizenkét évvel Jamesék halála után ismét Dumbledore segített rajta, tanári állást kapott a Roxfortban. Havonta egyszer diákkori ellenlábasuk, Perselus Piton megfőzte neki az újonnan kifejlesztett farkasölőfű főzetet, amivel teliholdkor átváltozásai alatt megőrzi emberi elméjét, ezzel megkönnyítve a szörnyű éjszakát. Ugyanebben az évben az a hír járta, hogy Sirius Black megszökött az Azkabanból, és a Roxfortba tart, hogy végezzen Harry Potterrel.
Lupint hamar megszerették a roxforti diákok, és összebarátkozott Harryvel, akinek sokat mesélt édesapjáról. Ám időközben Sirius elért Roxfortba. Harry elhatározta, hogy megöli, Lupin azonban megakadályozta ezt, mert meglátta a Tekergők Térképén Petert, és rájött az igazságra: hogy Sirius ártatlan. Így Blackkel elmagyarázták Harrynek és barátainak az igazságot: nem Sirius volt a gyilkos, hanem Peter Pettigrew, aki egész idáig patkányként éldegélt a Weasley családnál. Amikor azonban vitték volna fel a Roxfort épületébe az elfogott Petert, hogy a világgal is megosszák az igazságot, Remus a telihold miatt vérfarkassá változott, ugyanis nem volt módja aznap este meginni a bájitalt, ezért eszét vesztve a gyerekekre támadt.
Végül Sirius sikeresen megszökött Harryék segítségével, Peter azonban elmenekült. Perselus Piton másnap elmondta mardekáros diákjainak az igazat Remus kórságáról, ami hír persze rögtön szétment az iskolában, ezért ő önként felmondott, hogy megkímélje Dumbledore-t a szülők tiltakozó-leveleitől. Egy évvel később, Voldemort visszatértekor újra megalakult a Főnix rendje, és Remus ismét a rend tagja lett. Sirius egy halálfalókkal vívott csatában meghalt a Mágiugyi Minisztériumban, és Remus elvesztette utolsó barátját is.
Dumbledore kérésére kémkedni kezdett Voldemort vérfarkasai közt. A rend egy fiatal tagja, Nymphadora Tonks szerelmes lett belé. Remus is viszonozta érzelmeit, viszont szegénységére és vérfarkasságára, valamint a köztük lévő korkülönbségre hivatkozva nem akarta elvenni a lányt. Egy újabb tragédia azonban összehozta őket…
Őt valószínűleg Antonyin Dolohov öli meg.

Élete 

James Potter Harry édesapja, aranyvérű varázsló volt. Anyja Dorea Black (1920–1977), apja Charlus Potter (1919–1978). James szintén a Roxfort tanulója volt. A Griffendél házba tartozott, legjobb barátaival, Sirius Blackkel(Tapmancs),Remus Lupinnal(Holdsáp) és Peter Pettigrew-val (Féregfark) együtt, akikkel Tekergők néven elkészítette a Tekergők Térképét. A térképen rajta volt a Roxfort teljes alaprajza, azon belül a titkos átjárók Roxmortsba, valamint minden ember, aki a kastélyban tartózkodott.
James Potter egy animágus, szarvassá tudott változni, átváltozott formában társaival együtt beceneveken szólították egymást, az övé Ágas volt.
Legendás hírű csibészek voltak, talán csak a Weasley ikrek vehették fel velük a versenyt. Amikor James elvette Lily Evanst feleségül, Sirius Black volt a tanúja, és később ő lett Harry keresztapja is. Harry apjától örökölte rendkívüli tehetségét a kviddicshez, mert James Potter is fogó volt. McGalagony szerint James, Sirius, Remus és Peter a Weasley ikrek előhírnökei voltak.
Iskolaelsővé nem választják, mivel előtte nem volt prefektus (az a négy barát közül Remus Lupin lett). Későbbi felesége Lily Evans viszont iskolaelső lett.
Öröksége révén nagy vagyona van.
Roxforti évei után, James aurornak állt, majd csatlakozott a Főnix Rendjéhez, melyet Albus Dumbledore vezetett, s Voldemort ellen küzdöttek.
Később Jamest és Lilyt, Peter Pettigrew elárulta Voldemort nagyúrnak, aki megölte őket, sőt fiukat, Harryt is meg akarta, de nem tudta, mert egy ősrégi varázs megmentette őt azzal, hogy édesanyja feláldozta az életét érte.
James Potter és Perselus Piton szinte ősellenségek.
Peter Pettigrew
Adatok
Neme férfi
Született 1960
Meghalt 1997
Szeme színe szürke
Hajszíne barna
Iskolai háza Griffendél
Foglalkozása Évekig Ron Weasley patkányaként él, majd visszatér Voldemorthoz
Féregfark, eredeti nevén Peter Pettigrew Harry apjának, Jamesnek, és az ő barátainak, Sirius Blacknek és Remus Lupinnak a társaságához tartozott. Ők négyen hozták létre a Tekergők Térképét, mely a harmadik kötetben Harry tulajdonába kerül Ron ikerbátyai, Fred és George jóvoltából. Féregfark, Holdsáp, Ágas és Tapmancs barátsága a Roxfortot követően is szoros maradt, s Sirius lett Harry keresztapja, majd Féregfark lett Lily és James titokgazdája, vagyis ő tudta egyedül, hová rejtőztek Voldemort elől a kisbaba Harryvel. Féregfark eme szerepéről nem tudott senki Siriuson és a házaspáron kívül.
Féregfark elárulta Voldemortnak a házaspárt, s csellel elhitette, hogy Sirius volt a bűnös. Sőt, a saját halálát is eljátszotta, és Siriust letartóztatták Peter meggyilkolásáért.
Patkány képében a Weasley család kegyeibe férkőzött, így lett Percy, majd Ron állata. A Makesz (angolul Scabbers) becenevet adták neki.
A harmadik kötetben Sirius egy újságcikkben látja meg őt, a Weasley család egyiptomi nyaralásáról készült képen, s felismeri a hiányzó ujjáról, amit még akkor vágott le, mikor megszökött James és Lily halálát követően Sirius elől. Sirius megszökik a börtönből, majd a harmadik év végén leleplezi a bűnöst Harryék előtt. Harry megmenti Féregfarkot a haláltól, aki ugyanazon az éjszakán megszökik, s visszatér Voldemorthoz. Ám lekötelezettje marad Harrynek, s ennek valószínűleg fontos szerepe lesz a hetedik, avagy a befejező kötetben.
A negyedik kötetben Peter segít Voldemortnak visszanyerni a testét, és a nagyúr parancsára és pálcájával megöli Cedric Diggoryt. A félkezét is feláldozza Voldemortért, jutalmul ezüstkezet kap helyette.
A hatodik részben Voldemort parancsára Pitonnak segít, aki megveti őt.

Sirius Black
Adatok
Neme férfi
Született 1960
Meghalt 1996. (jún.)
Szeme színe szürke
Hajszíne fekete
Származása aranyvérű
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Griffendél
Foglalkozása A Főnix Rendjének tagja
Patrónusa valószínűleg kutya

Sirius Black a Harry Potter sorozat egy szereplője, Remus Lupin, James és Lily Potter barátja, Harry Potter keresztapja. Tagja a "Tekergők" csoportjának (Tapmancs), James Potter (Ágas), Remus Lupin (Holdsáp) és Peter Pettigrew (Féregfark) mellett, akikkel együtt alkotta meg a Tekergők térképét.

Sirius már fiatal korában forrófejű volt, rengeteget volt büntetőmunkán Roxfortban legjobb barátjával, James Potterrel. James és Lily esküvőjén ő volt a násznagy, és ő lett fiuk, Harry keresztapja.

Mikor Jamesék tudomást szereztek róla, hogy Voldemort rájuk vadászik, Fidelius bűbájt hajtottak végre, amivel megmenekülhettek volna a mágus elől. A titokgazda eredetileg Sirius lett volna, mindenki így tudta, beleértve Dumbledore-t is. Azonban Sirius kitalálta, hogy változtassák meg a tervet, és Peter Pettigrew legyen a titokgazda. Úgy gondolta, ő az, akire Tudjukki a legkevésbé számítana. Ez a gondolat nem jött be, hiszen nem Remus Lupin volt az áruló, mint Siriusék gondolták, hanem éppen Peter. Elárulta rejtekhelyüket Voldemortnak, aki végzett Harry szüleivel, Harryt pedig megsebesítette, ami által önmaga elvesztette testét, de meg nem halt.

Ezután Sirius megkereste Petert, hogy végezzen vele, de az árulónak kiáltotta őt ki az utca közepén, tucatnyi mugli füle hallatára, és felrobbantotta egy átokkal a teret. Tizenkét embert ölt meg az átokkal, a saját halálát is eljátszotta, és patkány alakban elmenekült. Így Siriust letartóztatták, és tárgyalás nélkül Azkabanba küldték (a varázslók börtönébe), hiszen nem tudta bizonyítani ártatlanságát.

Tizenkét év múlva, mikor megtudta egy újságból, hogy Pettigrew patkány alakjában Harry közvetlen közelében tartózkodik (Ron patkányaként, mint Makesz), megszökött, hogy megölje. Harry, mikor egy kihallgatott beszélgetés folytán megtudja, hogy Sirius miatt haltak meg szülei, megfogadja, hogy megöli őt. Végül Sirius tisztázza magát Harry előtt, és Lupinnal végezni akarnak Peterrel. Harry ezt megakadályozza, azt akarja, hogy zárassák börtönbe. Egy röpke órára Harry azt hihette, hogy Siriushoz költözhet, hisz a varázsló bizonyítani tudta volna Féregfarkkal (Peter Pettigrew) az ártatlanságát. De ez nem sikerül, ugyanis telihold van, Lupin átalakul vérfarkassá, a felfordulásban Peter átalakul patkánnyá, és kereket old. Ezután Siriusnak is menekülnie kell, Csikócsőr, a hippogriff hátán elrepül.

Ezután egy ideig messze külföldön bujkál, majd a bajlós jelekre visszatér az országba, és Roxmorts egyik hegyi barlangjában bújkál, hogy Harry közelében lehessen. Miután Voldemort visszatér, Dumbledore elküldi, hogy értesítsen néhány rendtagot, és rejtőzzön el Lupinnál. Mint a Black család legidősebb férfi tagja, ő örökli szülei házát. Felajánlja a Főnix Rendjének, hogy itt rendezzék be a főhadiszállást. Dumbledore utasítására a Black-házban kell maradnia, amit nehezen visel. A minisztériumi csatában veszti életét, Bellatrix Lestrange öli meg. Testét azonban nem temetik el, mert nincs mit sírba tenni. Bellatrix átka miatt átzuhan a "függönyön" túlra.

 

Asztali nézet